Как да изберете правилната ERP система за вашата организация

Системата за единно планиране на ресурсите на предприятието (ERP) е съществен инструмент за фирми от всякакъв размер. Тя подпомага бизнеса като оптимизира процесите, подобрява производителността и намалява разходите. Затова изборът на правилната ERP система е от изключителна важност и може да бъде трудна задача. В настоящата статия сме събрали основните стъпки, през които да преминете при вземането на решение за правилната за вашия бизнес ERP система.

  1. Определете вашите бизнес изисквания

Преди да започнете да оценявате различни ERP системи, трябва да определите вашите бизнес изисквания. Помислете какви процеси искате да поддържа системата, като счетоводство, човешки ресурси, управление на инвентара и управление на взаимоотношенията с клиенти. Идентифицирайте настоящите си болезнени точки и предизвикателства и определете от какви функции и функционалности се нуждае вашият бизнес, за да преодолее тези предизвикателства.

  1. Помислете за общите разходи за собственост

ERP системите могат да бъдат скъпи не само от гледна точка на първоначалните разходи за внедряване, но и от гледна точка на текуща поддръжка и надстройки. Когато оценявате ERP системите, вземете предвид общите разходи за собственост (TCO), включително разходи за лицензиране, внедряване, обучение и поддръжка. Уверете се, че имате ясна представа за текущите разходи, свързани с всяка ERP система, която обмисляте.

  1. Оценявайте надеждността и опита на доставчика

Когато оценявате ERP системите е важно да имате предвид и надеждността и опита на доставчика. Проучете репутацията, историята и експертизата на фирмата доставчик. Потърсете отзиви и препоръки от техни клиенти. Помислете за доставчик, който има опит във вашата индустрия и във внедряването на ERP системи. Свържете се с фирми от вашия бранш и разберете какви ERP системи използват те и какъв опит имат с тях.

  1. Търсете гъвкавост и мащабируемост

Вие се развивате, вашият бизнес расте и вашата ERP система трябва да има възможност за разрастване и за адаптиране към променящите се нужди. Потърсете ERP система, която да е мащабируема и гъвкава – която може да бъде персонализирана, за да отговори на вашите специфични бизнес нужди. Много удачен вариант е да изберете модулна система, която да ви позволява да добавяте или премахвате функционалности според нуждите на бизнеса ви.

  1. Оценете потребителския интерфейс и лекотата на използване

Вашата ERP система трябва да бъде удобна за потребителя и лесна за използване дори за нетехнически лица. Оценете потребителския интерфейс и се уверете, че е интуитивен и лесен за навигация. Изберете ERP система, която има модерен и удобен за потребителя интерфейс, който е достъпен отвсякъде и на всяко устройство.

В заключение ви съветваме да следвате изброените препоръчки и много внимателно да изберете най-подходящата за вашия бизнес ERP система. Помислете и за разработването на персонално ERP решение, което ще отговори напълно на конкретните нужди и изисквания на бизнеса ви. Ние от ДевСкейл имаме зад гърба си не малко персонално изградени и внедрени системи, част от които можете да видите в Проектите ни. Пишете ни вашето запитване и ще ви изготвим индивидуална оферта за най-доброто ERP решение за вашия бизнес.

linkedin icon facebook icon xing icon